Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
29308
post-template-default,single,single-post,postid-29308,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DOĞANIN GİZEMLİ KUŞU: PABUÇ GAGALI LEYLEK

Pabuç gagalı leylek “Balaeniceps Rex”, Afrika’ya özgü bir kuş türüdür. Sayılarının beş bin ile sekiz bin arasında olduğu tahmin edilen bu kuşların özelliklerini yazımızda listeledik.

1#

Oldukça ilginç bir görüntüsü olan pabuç gagalı leyleklerin kuyruktan gagaya olan uzunluğu 110-140 santimetredir. Ancak kanatlarını açtıklarında 230-260 santimetre arasında değişen büyüklüğe ulaşır. Ağırlığı dört ile yedi kilogram arasında değişir.

2#

Yeni yumurtadan çıkmış bir pabuç gagalı, gri ve mavi renkte tüylere sahiptir. Pabuç gagalı leyleklerin en belirgin özelliği gagalarıdır ve tahta bir pabucu andırır, ismini de buradan alır. Kavisli bir çengele benzeyen gagası oldukça keskindir. Gagasının bu yapısı avını yakalamaya ve beslenmesine yardımcı olur.

3#

Ayak parmakları son derece ince ve uzundur. Aralarında hiçbir perde olmaksızın tamamen ayrıktır. Bu, pabuç gagalı leyleği diğer kuşlardan farklı kılan özelliklerden biridir.

4#

Yaygın olarak Orta Afrika’nın tropikal bölgesinde, Uganda’nın kuzeyindeki sulak alanlarda, Tanzanya’nın batı bölgesinde ve Zambiya’nın kuzeydoğusundaki bataklık ve tatlı su bölgelerinde yaşar.

5#

Papuç gagalılar gruplar halinde dolaşmayı tercih etmez, genellikle yalnız yaşar. Tek eşli olan pabuç gagalılarda her iki ebeveyn de yuva yapımı, kuluçka ve yavru yetiştirmeye destek verir. Yuva, küçük bir adada veya yüzen bitki örtüsünün üzerinde bulunur. Çim gibi malzemeleri zemine dokuyarak yaklaşık bir metre çapında yuva inşa eder.

6#

Papuç gagalı leylekler genel olarak sessizdir ancak yetişkin pabuç gagalı yuvadayken eşine selamlama olarak gıcırdayan bir gaga sesi, yavrular ise yiyecek isterken hıçkırığa benzer bir ses çıkarır.

7#

Pabuç gagalı leylekler uçar ancak besin sıkıntısı yaşamadıkları sürece göç etmez, yaşadığı alanlarda yuvalanma ve beslenme bölgeleri arasında mevsimsel hareket eder. Pabuç gagalılar insanlara karşı da çok uysaldır. Bu kuşları inceleyen araştırmacılar yuvasındaki bireylerin altı metre kadar yanına yaklaşabilmiş, pabuç gagalı leyleklerin ise yuvaya yaklaşan araştırmacıları tehdit edecek herhangi bir davranışta bulunmadığı kaydedilmiştir.

 2,792 okunma

Derya Ülkar